Scientia, Fortitudo et Virtus (Bilgi, Cesaret ve Fazilet)

18 Ekim 2021

Amerika’yı Wuhan’a bağlayan korona köprüsü: riskli hibrit yarasa virüslerinin “Ters Genetik Mühendislik”le eldesi

 Gönderi tarihi 


Çin, güvenli olmayan koşullarda yeni koronavirüsler inşa etmek için ABD tekniklerini taklit etti.

Rowan Jacobsen 29 Haziran 2021 MIT Technology Review

WIV virüs araştırma konsepti
| AP

2013 yılında Amerikalı virolog Ralph Baric bir toplantıda Zhengli Shi ile görüştü. Baric, yüzlerce makalesiyle koronavirüsler konusunda en iyi uzman, Shi ise Wuhan Viroloji Enstitüsü(WVI)’ndeki ekibiyle birlikte koronavirüsleri yarasa mağaralarında avuç dolusu keşfeden kişiydi. Bir yarasa dışkı örneğinde Shi, orijinal SARS virüsünün en yakın iki akrabasından biri olan SHC014 adlı yeni bir virüsün genomunu tespit etmişti, ancak ekibi onu laboratuvarda kültürlemeyi (çoğaltmayı) başaramamıştı.

Baric, bu sorunu aşmanın bir yolunu geliştirmişti – koronavirüslerde “ters genetik” için bir teknik uyguluyordu. Baric, sadece genetik koddan gerçek bir virüsü hayata geçirmeyi başarmakla kalmadı, aynı zamanda birden fazla virüsün parçalarını karıştırıp eşleştirebilirdi. Shi’nin SHC014’sinden”spike” genini alıp laboratuvarında zaten sahip olduğu SARS virüsünün genetik bir kopyasına kopyalamak istedi. Spike molekülü, bir koronavirüsün bir hücreyi açıp içine girmesini sağlayan delgeç (sivri uç) proteinidir. Ortaya çıkan kimera (hibrit), SHC014’ün sivri ucunun insan hücrelerine bağlanıp bağlanmayacağını gösterecekti.

Yapabilirse, giderek artan bir şekilde potansiyel pandemi kaynakları olarak gördüğü SARS benzeri virüslerin tüm yelpazesine karşı evrensel ilaçlar ve aşılar geliştirme konusundaki uzun vadeli projesinde ona yardımcı olabilirdi. Bir SARS aşısı geliştirildi, ancak grip aşılarının nadiren yeni türlere karşı etkili olması gibi, ilgili koronavirüslere karşı çok etkili olması beklenmiyordu. Bir dizi SARS benzeri virüse karşı bir antikor tepkisi ortaya çıkaracak evrensel bir aşı geliştirmek için, bağışıklık sistemine bir sivri uçlar kokteylini göstermeniz gerekir. SHC014 bunlardan biri olabilirdi.

Baric, Shi’ye SHC014 için genetik verilere sahip olup olamayacağını sordu. “Bize bu dizileri neredeyse anında gönderecek kadar kibardı” diyor. Ekibi, bu kodla değiştirilmiş virüsü farelere ve bir petri kabında çoğaltılmış insan solunum yolu hücrelerine soktu. Tabii ki, bu hibrit (kimera) virüsler insan hücrelerinde “sağlam replikasyon yani çoğalma” sergiledi. Bu, doğanın doğrudan insanlara sıçramaya hazır koronavirüslerle dolu olduğunun kanıtı idi.

Baric’in çalışması sürerken, Ulusal Sağlık Enstitüleri (NIH), aynı zamanda bir koronavirüsün neden olduğu SARS, MERS üzerinde “işlev kazanımı” araştırmalarına fon sağlamayı geçici olarak durduracağını duyurdu. Çünkü bu deneyler zaten tehlikeli virüsleri daha öldürücü veya bulaşıcı hale getiriyordu. Duyuru Bariç’in çalışmalarını durma noktasına getirdi.

Baric sahada bir efsaneydi, ancak ne kadar güvenlik önlemi alınırsa alınsın, daha önce hiç görülmemiş bir virüsün sızma ve bir salgını tetikleme şansı her zaman vardı. Baric, laboratuvarda aldığı aşırı önlemlerin riski en aza indirdiğini ve aslında çalışmasını NIH’nin hedeflediği yüksek riskli grip çalışmasından kategorik olarak farklı kıldığını söylüyordu. Ayrıca araştırmasının acil olduğunu biliyordu: Orta Doğu’da develer tarafından yayılan yeni MERS vakaları ortaya çıkıyordu. Sonunda NIH kabul etti ve araştırmalrına destiğin devamına karar verdi.

2015 yılında yayınladığı “SARS benzeri bir yarasa koronavirüsü kümesi, insanın ortaya çıkma potansiyelini gösteriyor” başlıklı makalesi, uygar dünyayı çevresinde yaklaşan bir tehlikeye karşı uyarmak için son teknoloji genetik teknolojiyi kullanan bir güç gösterisiydi. Ayrıca, Baric’in yapacağını bildiği işlev kazanımı deneyleriyle ilgili endişeleri de canlandırdı. Makalede, aldığı ekstra önlemleri dile getirdi ve araştırmayı bir test vakası olarak sürdürdü. “Gelecekteki salgınlara hazırlanma ve hafifletme potansiyeli, daha tehlikeli patojenler yaratma riskine karşı tartılmalıdır” diye yazdı. “Bilimsel inceleme panelleri, dolaşımdaki suşlara dayalı kimerik virüsler oluşturan benzer çalışmaları takip etmeli.” diye devam etti.

NIH, riskin buna değeceğine karar verdi. Muhtemel bir kararla, kısa bir süre sonra çok sayıda koronavirüs kimerası yapmak için kendi ters genetik teknolojisini kullanan Wuhan Viroloji Enstitüsü’nde Baric’inkine benzer bir çalışmayı finanse etti.

Bununla birlikte, çoğu kişi tarafından fark edilmeyen bir fark vardı: Çin çalışmaları, Baric’in BSL-3+’sından çok daha düşük bir seviye olan biyogüvenlik seviyesi 2’de (BSL-2) gerçekleştirildi.

Covid-19 pandemisine neyin neden olduğu belirsizliğini koruyor ve Shi, laboratuvarının Wuhan salgınından önce SARS-CoV-2 virüsüyle hiç karşılaşmadığını söylüyor. Ancak şimdi ABD yetkilileri bir laboratuvar kazası olasılığının araştırılması gerektiğini söyleyince, tüm dikkatler Wuhan laboratuvarının daha az güvenli araştırmasının Amerikan fonlarına çevrildi. Bugün Bariç de dahil olmak üzere bilim adamlarından oluşan bir grup bilim insanı, bunun bir yanlış adım olduğunu söylemek için öne çıkıyor. Stanford Üniversitesi’nde biyomühendis olan Michael Lin, Covid-19’a hiçbir bağlantı olmasa bile, BSL-2’de potansiyel olarak tehlikeli yarasa virüsleri üzerinde çalışmaya izin verilmesinin “gerçek bir skandal” olduğunu söylüyor.

ABD’nin Çin’deki riskli araştırmaları finanse ettiğine dair kaynayan endişe, 11 Mayıs’ta Senatör Rand Paul, NIH’nin Ulusal Alerji ve Bulaşıcı Hastalıklar Enstitüsü’nün uzun süredir yöneticisi olan Anthony Fauci’yi ABD’de “süper virüs” araştırmalarını finanse etmekle suçlayınca ulusal tartışmaya taşındı. ABD ve Çin’e “know-how” ticareti yaparak “büyük bir hata yapıyor”. Paul defalarca Fauci ile yüzleşti ve o ülkede işlev kazanımı araştırmalarına fon sağlayıp sağlamadığını öğrenmek istedi. Fauci, suçlamayı reddetti ve kategorik bir şekilde şunları söyledi: “NIH, Wuhan Viroloji Enstitüsü’nde işlev kazanımı araştırmalarına hiçbir zaman fon sağlamadı ve şimdi de finanse etmiyor.”

İnkar, NIH’nin moratoryumun kapsadığı şeylere ilişkin spesifik tanımına dayanıyor: örneğin, hava yoluyla yayılmalarını kolaylaştırarak SARS benzeri virüsleri, MERS’i veya gribi kasıtlı olarak artıracak çalışmalar. Çin araştırmasının virüsleri daha ölümcül hale getirmek gibi belirli bir amacı yoktu ve SARS’ın kendisi yerine, SARS’ın insanlar için gerçek dünyadaki riski bilinmeyen yakın kuzenlerini kullandı (aslında, riski belirlemek araştırmanın amacıydı). Tıpkı yeni kartlar için bir poker elinin bir kısmını takas ettiğinizde olduğu gibi, son kuruntuların daha güçlü mü yoksa daha zayıf mı olacağını bilmenin hiçbir yolu yoktu.

NIH hala karar verme sürecini tam olarak açıklamadı ve soruları yanıtlamadı. Bekleyen bir soruşturmaya atıfta bulunarak, Wuhan enstitüsüne 2014 ve 2019 yılları arasında yaklaşık 600.000 dolar gönderen hibenin kopyalarını yayınlamayı reddetti. Ayrıca, bir şirket tarafından yürütülen işlev kazanımı risklerini değerlendirmek için yeni sistemi hakkında müzakereleri kamuya açıklanmayan isimsiz inceleme paneli çok az şey ortaya koydu.

“Bu çalışmanın tek etkisi var o da bir laboratuvarda, doğal olmayan yeni bir riskin yaratılmasıdır.” Richard Ebright, Rutgers Üniversitesi


Fauci, “Bu varsayımsal senaryoyu düşünün” diye yazdı. “Ciddi pandemik potansiyeli olan bir virüsü içeren önemli bir işlev kazanımı deneyi, deneyimli araştırmacılar tarafından iyi düzenlenmiş, birinci sınıf bir laboratuvarda gerçekleştirilir, ancak deneyden elde edilen bilgiler daha sonra aynı şeye sahip olmayan başka bir bilim adamı tarafından kullanılır. eğitim ve tesisler ve aynı düzenlemelere tabi değildir. Olası olmayan ama akla yatkın bir olayda, ya o bilim insanına virüs bulaşırsa ve bu da bir salgına yol açar ve nihayetinde bir pandemiyi tetiklerse?”

Bir alarm


Paul’ün Fauci’yi sorguya çekmesi, Ralph Baric’in UNC’deki laboratuvarı ile WIV’deki Zhengli Shi’nin laboratuvarı arasındaki ilişkiye yeni bir inceleme getirdi ve bazı anlatılar Baric’i SARS’ın Sith ustası ve Shi’yi ise Baric’in yükselen çırağı olarak resmetti. Kaynakları paylaştılar. örneğin, Baric insan akciğer reseptörlerine sahip transgenik fareleri Wuhan’a gönderdi. Ancak ilk işbirliklerinden sonra, iki merkez daha çok rakip gibiydi. Tehlikeli koronavirüsleri belirleme, potansiyel tehdidi değerlendirme ve aşı gibi karşı önlemler geliştirme yarışındaydılar.

Baric için bu araştırma 1990’ların sonlarında başladı. Koronavirüsler daha sonra düşük riskli olarak kabul edildi, ancak Baric’in virüslerin insan hücrelerine girmesine izin veren genetik üzerine yaptığı çalışmalar, bu virüslerin bazılarının tür bariyerini atlamaktan sadece birkaç mutasyon uzakta olabileceğine ikna etti.

Bu önsezi 2002-’03’te, Güney Çin’de SARS patlak vererek 8.000 kişiye bulaştığında doğrulandı. Bu ne kadar kötü olsa da, Baric, SARS ile büyük bir badire olabilecek bir durumu büyük zarar vermeden atlattığımızı söylüyor. Şiddetli semptomların ortaya çıkmasından yaklaşık bir gün sonrasına kadar hastalık bir kişiden diğerine yayılmadı, bu da karantinalar ve temaslıların takibini kolaylaştırdı. Bu salgında sadece 774 kişi öldü, ancak SARS-CoV-2 kadar kolay bulaşsaydı, “%10 ölüm oranına sahip bir pandemiye sahip olurduk” diyor Baric.

SARS’ı tek seferlik bir olay olarak silmek ne kadar cezbedici olsa da, 2012’de MERS ortaya çıktı ve Orta Doğu’daki insanlara bulaşmaya başladı. Baric, “Şahsen benim için bu, hayvan rezervuarlarının türler arası harekete hazır çok, çok daha fazla türe sahip olması gerektiğine dair bir alarm zili oldu” diyor.

O zamana kadar, bu tür tehlikelerin örnekleri, SARS’ın kökenini bulmak için Çin’in güneyindeki yarasaları örneklemek için yıllarını harcayan Shi’nin ekibi tarafından zaten keşfediliyordu. Proje, ABD’li kar amacı gütmeyen EcoHealth Alliance’ın öncülük ettiği küresel bir viral gözetim (sürveyans) çabasının parçasıydı. Hükümet hibelerinden %90’dan fazla olmak üzere yıllık 16 milyon doların üzerinde geliri olan kar amacı gütmeyen bu kuruluşun New York’ta bir ofisi var, ancak saha ve laboratuvar çalışmaları yapmak için diğer ülkelerdeki yerel araştırma gruplarıyla ortak çalışıyor. WIV onun baş tacıydı ve EcoHealth Alliance’ın başkanı Peter Daszak, önemli makalelerinin çoğunda Shi ile ortak yazar oldu.

Dşkı sürüntüleri ve yarasa dokusundan binlerce örnek alarak ve bu örnekleri SARS’a benzer genetik diziler için araştıran Shi’nin ekibi, birbiriyle yakından ilişkili birçok virüsü keşfetmeye başladı. 2011 veya 2012’de Yunnan Eyaletindeki bir mağarada, WIV1 ve SHC014 olarak adlandırdıkları SARS’a en yakın iki koronavirüs keşfettiler.

Shi, WIV1’i laboratuvarında bir dışkı örneğinden kültürlemeyi başardı ve bunun insan hücrelerini doğrudan enfekte edebileceğini göstererek, SARS benzeri virüslerin doğrudan yarasalardan insanlara sıçramaya hazır olduğunu kanıtladı. Daszak ve Shi, bu durumun yarasa koronavirüslerinin “önemli bir küresel tehdit” olduğunu gösterdiğini savundu. Bilim adamlarının, bu virüsler bizi bulmadan önce onları bulmaları ve incelemeleri gerektiğini söylediler.

Diğer virüslerin çoğu labda çoğaltılamıyordu, ancak Baric’in sistemi, onları benzer virüslere (mimerik virüslere) dönüştürerek hızla test etmenin bir yolunu sağladı. Daszak, SHC014 kullanarak yaptığı kimeranın bir tabaktaki insan hücrelerini enfekte edebildiğini kanıtladığında, basına “bu virüsün, ortaya çıkan bir patojen adayından çok açık ve yakın bir tehlikeye oluşturduğunu” söyledi.

Diğerlerine göre, işlev kazanma biliminin gereksiz tehlikelerinin mükemmel bir örneğiydi. Bu tür araştırmaların uzun süredir eleştirmeni olan Rutgers mikrobiyoloğu Richard Ebright, Nature’a “Bu çalışmanın tek etkisi, bir laboratuvarda, doğal olmayan yeni bir riskin yaratılmasıdır” dedi.

Baric’e göre durum daha nüanslıydı. Yeni virüsün, omurga olarak kullandığı orijinal fareye uyarlanmış virüsten daha tehlikeli olsa da, SARS ile karşılaştırıldığında hala zayıftı.

Sonunda, NIH kelepçesinin hiçbir zaman dişleri olmadı. “Finansman kurumunun başkanı, araştırmaların halk sağlığını veya ulusal güvenliği korumak için acilen gerekli olduğunu belirlerse” istisnalar tanıyan bir madde içeriyordu. Sadece Baric’in çalışmalarının ilerlemesine izin verilmedi, aynı zamanda muafiyet için başvuran tüm çalışmalara da izin verildi. Finansman kısıtlamaları 2017 yılında kaldırılmış ve daha esnek bir sistemle değiştirilmiştir.

Tyvek giysiler ve solunum maskeleri

NIH, düzenleyicileri işlev kazanımı araştırmaları konusunda rahat ettirecek bir bilim insanı arıyorsa, Baric bariz seçimdi. Yıllarca ekstra güvenlik adımları konusunda ısrar etmişti ve ileriye dönük bir modelmiş gibi 2015 tarihli makalesinde bunları belirtmek için özen gösterdi.

CDC, biyogüvenlik dört düzeyleri ve patojenler hangi düzeyde incelenmesi gereken önerir. Biyogüvenlik seviyesi 1, tehlikesiz organizmalar içindir ve neredeyse hiçbir önlem gerektirmez: gerektiğinde laboratuvar önlüğü ve eldiven giyin. BSL-2, bölgede halihazırda endemik olan orta derecede tehlikeli patojenler içindir, ve nispeten hafif müdahaleler belirtilir: kapıyı kapatın, koruyucu gözlük takın, atık malzemeleri bir otoklavda atın. BSL-3, işlerin ciddileştiği yerdir. Grip ve SARS gibi solunum yoluyla bulaşarak ciddi hastalıklara neden olabilen patojenler içindir ve ilgili protokoller kaçmak için birden fazla engel içerir. Laboratuarlar iki set kendi kendine kapanan, kilitlenen kapıyla çevrilidir; hava filtrelenir; personel tam KKD ve N95 maskeleri kullanır ve tıbbi gözetim altındadır. BSL-4, Ebola ve Marburg gibi kötülerin en kötüsü içindir: uzay giysisi gibi kıyafetleri ve özel hava sistemleri eklenir.

“Yapmanız ve yapmamanız gerekenler konusunda uygulanabilir standartlar yok. Tek tek ülkelere, kurumlara ve bilim adamlarına kalmış.” diyor Filippa Lentzos, King’s College London’dan.

Baric’in laboratuvarında, kimeralar BSL-3’te incelendi ve Tyvek takımları, çift eldivenler ve tüm çalışanlar için elektrikli hava solunum cihazları gibi ek adımlarla geliştirildi. Yerel ilk müdahale ekipleri laboratuvara aşinalıklarını artırmak için düzenli tatbikatlara katıldı. Tüm işçiler enfeksiyonlara karşı izlendi ve yerel hastanelerin gelen bilim adamlarını idare etmek için prosedürleri vardı. Muhtemelen dünyadaki en güvenli BSL-3 tesislerinden biriydi. Bu , yıllar boyunca bir avuç hatayı önlemek için hala yeterli değildi : hatta bazı bilim adamları virüs taşıyan fareler tarafından ısırıldı. Ama hiçbiri yaugın bir enfeksiyonla sonuçlanmadı.

Yepyeni patojenler


2014 yılında NIH, Baric’in öncülük ettiği aynı tür teknikleri kullanarak Çin’de daha fazla yarasa kaynaklı koronavirüsün ortaya çıkma riskini araştırmak için EcoHealth Alliance’a beş yıllık 3,75 milyon dolarlık bir hibe verdi. Bu işin bir kısmı Wuhan Viroloji Enstitüsü’ne taşeronluk edilecekti.

İki yıl sonra Daszak ve Shi , Çin laboratuvarının WIV1’in farklı versiyonlarını nasıl tasarladığını ve insan hücrelerinde bulaşıcılıklarını nasıl test ettiğini bildiren bir makale yayınladı . Gazete, WIV’in Amerikalıların liderliğini takip ve taklit ederek kendi “ters genetik” (revers genetic engineering) sistemini geliştirdiğini duyurdu. Ayrıca rahatsız edici bir ayrıntıyı da içeriyordu: Kısmen NIH hibesi tarafından finanse edilen çalışma, bir BSL-2 laboratuvarında yapıldı. Bu, Daszak’ın dünyaya açık ve mevcut bir tehlike olarak gösterdiği aynı virüslerin, Richard Ebright’a göre “ABD dişçi muayenehanesinin biyogüvenlik seviyesi” ile eşleşen koşullar altında çalışıldığı anlamına geliyordu.

Ebright, oyundaki bir faktörün yüksek kısıtlama koşullarında çalışmanın maliyeti ve zahmeti olduğuna inanıyor. Çin laboratuvarının BSL-2’de çalışma kararının, “diğer her şey eşit olduğunda, 10 ila 20 kat arasında etkili bir şekilde [artmış] ilerleme oranları” olacağını söylüyor. Bu gevşek koşullarda çalışmak, WIV’e Amerikalı rakiplerine göre büyük bir avantaj sağlıyordu. Dneyler daha hızlı ve kontrolsüz yapılabilirdi.

WIV’deki çalışmalar gerçekten de hızla ilerliyordu. 2017’de Daszak ve Shi, yine BSL-2’de, Baric’in Kuzey Carolina’daki çalışmalarını bir üst seviyeye çıkaran başka bir çalışma izledi. WIV, yarasa mağaralarında düzinelerce yeni SARS benzeri koronavirüs ortaya çıkarmaya devam etmişti ve yeni virüslerin sivri uçlarını (Spike) WIV1’in geliştirdiği virüs iskeletlerine kaynaştırarak bunlardan sekizi ile kimeralar (hibrit) yaptığını bildirdi. Bunlardan ikisi insan hücrelerinde iyi bir şekilde kopyalanıyordu (çoğalıyordu). Tüm niyet ve amaçlar için yepyeni patojenlerdi.

WIV’nin ortalamanın altında güvenlik koşullarında SARS benzeri virüslerle çalıştığının ortaya çıkması, bazı insanların SARS-CoV-2’nin bir tür laboratuvar olayından ortaya çıkmış olma şansını yeniden değerlendirmesine yol açtı. Kovid’in doğal bir kökene sahip olması gerektiğini savunan çığır açıcı makalenin yazarlarından olan Columbia Üniversitesi virologu Ian Lipkin’in bu konudaki görüşüm değişti ve gazeteci Donald McNeil Jr’a “Bu berbat bir şey” dedi. “Bu olmamalıydı. İnsanlar BSL-2 laboratuvarlarında yarasa virüslerine bakmamalı.”

Ancak, King’s College London’da biyogüvenlik uzmanı olan Filippa Lentzos, WIV’in BSL-2’de çalışarak herhangi bir kuralı çiğnemediğini söylüyor: “Yapmanız ve yapmamanız gerekenler konusunda uygulanabilir standartlar yok. Tek tek ülkelere, kurumlara ve bilim adamlarına kalmış. ” Ve Çin’de, yüksek teknolojili biyolojik araştırmaların baş döndürücü yükselişine, gözetimde eşdeğer bir artış eşlik etmediğini söylüyor.

Bir e-postada Zhengli Shi, ABD’dekilere benzer Çin kurallarına uyduğunu söyledi. Güvenlik gereksinimleri, hangi virüs üzerinde çalıştığınıza bağlıdır. WIV1 gibi yarasa virüslerinin insanlarda hastalığa neden olduğu doğrulanmadığından, biyogüvenlik komitesi, onları tasarlamak ve test etmek için BSL-2’yi ve herhangi bir hayvan deneyi için BSL-3’ü önerdi.

BSL-2 koşullarında araştırma yapma kararıyla ilgili sorulara yanıt olarak Peter Daszak, EcoHealth Alliance’dan, kuruluşun “çalıştığımız ülkelerin yerel yasalarına uyması gerektiğini” ve NIH’nin belirlediğini belirten bir açıklama yaptı. araştırma “işlev kazanımı değil” idi dedi.

Çin’i sorgulamak


Ancak daha sıkı laboratuvar güvenliği kullanımına karşı bir yasa yok. Ancak, Baric’e göre bu yasalar olmalı ve bu virüsler bunu hak ediyor. “WIV1 veya SHC014’ün BSL-2’de çalışılması gerektiğini asla tartışmam çünkü bunlar birincil (primer) insan hücrelerinde büyüyebilirler” diyor. “Bu virüslerle ilişkili bazı riskler var. Bir insanda gerçekten ciddi hastalıklara neden olup olmayacağı konusunda hiçbir fikrimiz yok, ancak dikkatli olmak istiyorsunuz… Yüz farklı yarasa virüsü üzerinde çalışırsanız şansınız tükenebilir.”

Pandemi başladığından beri Bariç, virüsün olası kökenleri veya Çinli meslektaşları hakkında fazla bir şey söylemedi. Bununla birlikte, birkaç kez, WIV’deki güvenlik endişelerine sessizce işaret etti. Mayıs 2020’de, birkaç bilim adamının kamuoyunda bir laboratuvar sızıntısı olduğunu düşünmeye istekli olduğu bir zamanda , “Wuhan Viroloji Enstitüsü’ndeki laboratuvarlarda depolanan büyük yarasa virüs örnekleri koleksiyonları göz önüne alındığında, kazara laboratuvar kaçışıyla ilgili spekülasyonların büyük olasılıkla devam edeceğini kabul eden bir makale yayınladı.

Ralph Bariç
Kuzey Carolina Üniversitesi’nden Ralph Baric, aşı ve ilaç araştırmalarının bir parçası olarak koronavirüslerin genetik mühendisliğinde uzmanlaşmıştır.

Ulusal Sağlık Enstitüleri de Wuhan laboratuvarıyla olan bağlarını yeniden gözden geçirdi. Nisan 2020’de NIH, yarasa virüsü araştırması için EcoHealth Alliance’a verdiği hibeyi sonlandırdı. 8 Temmuz’da Daszak’a gönderilen bir takip mektubunda , hibeyi eski haline getirmeyi teklif etti, ancak yalnızca EcoHealth Alliance endişelerini giderebilirse, WIV’in “Çin’deki tesislerinde ciddi biyo-güvenlik teşkil eden araştırmalar yürüttüğünü bildiren raporlara dikkat çekti.” “WIV’nin ödül kapsamındaki güvenlik gereksinimlerini karşılamadığına ve EcoHealth Alliance’ın alt alıcısının faaliyetlerini izleme yükümlülüklerini yerine getirmediğine dair endişelerimiz var” diye ekledi.

SARS-CoV-2’nin genetik kodu, WIV1 gibi WIV’in laboratuvarında kültürlediği bilinen herhangi bir virüsünkine benzemiyor ve Baric hala en olası nedenin doğal bir yayılma olduğuna inandığını söylüyor. Ama aynı zamanda işin karmaşık risklerini de, belaya giden olası bir yolu görecek kadar iyi biliyor. Bu nedenle, bu yılın Mayıs ayında, Science dergisinde bir zamanlar birlikte çalıştığı laboratuvarı ve uygulamaları hakkında kapsamlı bir araştırma yapılması çağrısında bulunan bir mektupta diğer 17 bilim insanına katıldı. Bir patojenin Wuhan’ın 13 milyonluk nüfusuna ve muhtemelen dünyaya sızmasını önlemek için hangi engellerin bulunduğunu bilmek istiyor.

“Kabul edelim: Dışkıda veya çoğu zaman bir araya getirilen oral sürüntülerde bilinmeyen virüsler olacak. Ve eğer bir virüsü kültürlemeye çalışıyorsanız, kültür hücrelerine yeni suşlar bırakılacak,” diyor Baric. “Bazıları büyüyecek. Benzersiz olan rekombinantlar elde edebilirsiniz. Ve eğer bu BSL-2’de yapılıyorsa, sormak istediğiniz sorular var.”

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder