Antikor testi, bağışıklık sistemimizin yabancı bir şeye (virüs) cevap verip vermediğini gösterir. Başka virüsler için iyi bir teşhis veren bu testler, COVID-19'da neden işe yaramaz?
Bu testler hastalıkları teşhis etmek için kullanılabilse de, COVID-19’da çok yararlı değiller. Çünkü bu hastalıkta antikorlar enfeksiyondan ancak 1-2 hafta sonra yapılıyor. Virüs teşhisinde kullanılan testler (örn. PCR) ise virüsü belirlediğinden enfeksiyonları daha erken tespit edebilir.
Bazı özel bağışıklık hücreleri virüsü parçalayıp parçalarını B hücresi adı verilen bir tür beyaz kan hücrelerine sunar.
Virüs parçaları B hücresine çarptığında, bu B hücresi kendi kopyalarını yapar ve bir antikor fabrikasına dönüşür.
B hücresinin oluşturduğu bu antikorlar daha sonra kan dolaşımına salınır...
Yapılan antikorların hepsi aynı kalitede değildir. Ancak, bazıları virüse yapışıp onu zararsız (inaktif) hale getirirler.
Hatta bu antikorlar bir haberci gibi davranarak, bazen diğer bağışıklık hücrelerini de yardıma çağırır ve virüsü ortadan kaldırmada yardımcı olurlar.
Kaynak
The Verge
Scientia, Fortitudo et Virtus (Bilgi, Cesaret ve Fazilet)
22 Haziran 2020
Koronavirüsün acımasızlığı: Vücutta ANTİKOR üretmeden kendini gizlemesi!!!
Hikmet Geçkil Illinois Institute of Technology’de Moleküler Biyoloji alanında doktora derecesini aldı. Ben Gurion Üniversitesi’nde CHI bursu ile doktora sonrası araştırma yaptı. Harvard Üniversitesi ve Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT)'de Fulbright burslusu olarak çalıştı. Araştırma alanı Genetik Mühendislik olup, halen İnönü Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümünde öğretim üyesidir.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder